lauantai 23. helmikuuta 2013

Hamlet (Tampereen Teatteri)

Hamlet (Tampereen Teatteri) 

Kirjoittanut: William Shakespeare 
Suomennos: Eeva-Liisa Manner 
Sovitus ja ohjaus: Mikko Viherjuuri
Lavastus: Marjatta Kuivasto 
Puvut: Leena Rintala 
Miekkailukoreografia: Stephen Morgan-MacKay 
Valosuunnittelu: Raimo Salmi 
Äänisuunnittelu: Ivan Bavard 
Videosuunnittelu: Joonas Tikkanen 
Kampausten suunnittelu: Johanna Vänttinen 
Ofelian ja haudankaivajien laulut säveltänyt: Jyrki Niemi 
Rooleissa: Tomi Alatalo, Turkka Mastomäki, Mari Turunen, Heikki Kinnunen, Eeva Hakulinen, Arttu Ratinen, Jukka Leisti, Tuija Ernamo, Mikko Hänninen, Ilpo Hakala, Kai Bäckström, Risto Korhonen, Kake Aunesneva, Markku Thure, Matti Hakulinen ja Pete Koskinen. 

Ensi-ilta: 21.2.2013 päänäyttämö
Kesto: 2h 40min 
Muuta: Tampereen Teatterin teatterirakennuksen 100-vuotis juhlanäytelmä. 

Tomi Alatalo / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Taustatietoa esityksestä: Hamlet on William Shakespearen tunnetuimpiin teoksiin kuuluva tragedia. Shakespearen teoksia on käännetty ainakin 116 kielelle. Hamletin kirjoitusvuodeksi on arvioitu n. 1601. Hamlet kertoo Tanskan prinssistä, jolle ilmestyy isänsä haamu. Haamu kertoo kuinka Tanskan nykyinen kuningas (Hamletin setä) käytti myrkkyä noustakseen valtaistuimelle ja mennäkseen naimisiin Hamletin äidin kanssa. Haamu vaatii Hamletia kostamaan.
Luin Hamletin viime vuonna ja tykkäsin siitä todella paljon. Odotin innolla näkeväni teoksen näyttämöllä. Eikä tämä tuottanut pettymystä!

Roolisuoritukset: Tomi Alatalo tekee huikean upean pääroolin. Hamlet joutuu olemaan aikamoisessa tunnemyrskyssä. Alatalo tekee Hamletista todella kiintoisan ja hienon tulkinnan. Hänen eleissään on jotain mikä pitää katsojan valppaana.
Muista näyttelijöistä parhaiten jäi mieleen Heikki Kinnunen, Jukka Leisti, Turkka Mastomäki, Mari Turunen ja Arttu Ratinen. Kinnunen piti huolta että vakavana ei näytelmää voinut katsoa. Kinnusen esittämä Polonius on ihanan innokas ja kunnon palvelija. Aivan mahtava suoritus! Jukka Leisti sopii mainiosti Kuningasnäyttelijän rooliin. Hänen parinaan toimii Tuija Ernamo Kuningatarnäyttelijänä. Kyllä on loistava pari! Turkka Mastomäki teki hyvän roolin Claudiuksena. Kuningas oli vahva, mutta kuitenkin hän yritti katua veljensä myrkyttämistä. Hamletin äitiä kuningatar Gertrudia esitti Mari Turunen. Hän kävi hienosti läpi erilaisia tunteita. Tuntui kun hänellä olisi vaihdellut tavat ajatella asioista. Välillä hän ajatteli kuningattarena ja välillä äitinä puhuessaan Hamletille. Ofeliaa, joka oli Poloniuksen tytät ja Hamletin rakastettu, näytteli Eeva Hakulinen. Lopussa Ofelia joutui kokemaan kovia Hamletin muuttumisen ja isänsä kuoleman takia. Hakulinen selvisi haasteista hienosti. Arttu Ratisen roolista Poloniuksen poikana Laerteksena jäi parhaiten mieleen suru siskonsa ja isänsä kuolemasta sekä miekkailukohtaus Hamletin kanssa.
Monella näyttelijällä aika pienet roolit, mutta silti kaikki tärkeitä palasia.
Koko porukka täynnä upeita näyttelijöitä! Ohjaus on onnistunut myös erinomaisesti. Joten ei tarvitse ihmetellä miksi lopputulos on näin hieno!

Risto Korhonen, Heikki Kinnunen ja Tomi Alatalo / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Lavastus, puvut ja musiikki: Lavastus oli mielenkiintoinen. Lavan sivuilla olleet kehikot herättivät kiinnostukseni. Mieleeni jäi kuva siitä kun Gyldensternia esittänyt Kai Bäckström roikkui ja kiipeili kehikossa.  Lavan etuosa oli aika tyhjä, koska näyttelijät tarvitsivat paljon tilaa. Etenkin lopun miekkailukohtaus vaati tilaa ympärilleen. Näyttelijäseurueen mukana kulkeneet varustekaapit sopivat myös hyvin ja liikkuivat niin etteivät vieneet liikaa huomiota.
Puvut olivat ajalle ja arvolle sopivia. Hamlet ei pukeutunut kuin kuningas. Hänen vaatteensa olivat selkeästi rennommat. Asut sopivat hahmoille hyvin. Musiikki loi tunnelmaa ja ohjasi ajatuksia ja näytelmää oikeaan suuntaan. Musiikki ei kuitenkaan kauheasti jäänyt mieleen.

Erityisesti mieleen jäänyttä: Jukka Leistin sisääntulo lavalle oli hykerryttävän hauska! Hän tulee lavalle Heikki Kinnusen ylistäessä häntä maailman parhaaksi näyttelijäksi. Teksti on muutenkin todella nokkelaa ja sieltä jäi monia hauskoja asioita mieleen. Kuitenkin varmasti yhtä moni jäi huomaamatta. Haudankaivajien keskustelu oli nokkelaa ja humoristista.
Hamletin isän haamu oli toteutettu hienosti. Savu ja valot olivat kohdillaan. Tunnelman vaihtuminen oli selkeä silloin kun haamu oli läsnä. Miekkailukohtauksia en ole teatterinlavalla kauheasti nähnyt ennen. Nyt näin ja todella näyttävän sellaisen. Miekkailu oli upeaa katseltavaa!
Kuuluisa ollako vai eikö olla -monologi oli tietenkin myös mukana! Tosin pääkallo ei ollut ihan se perinteinen pääkallo. Ratkaisu toimi kyllä hyvin. Pääkallo näkyikin useammassa muussa kohtaa näytelmää.
Olin katsomassa myös avoimia harjoituksia (12.2.) niin oli hauska seurata etenkin niitä kohtauksia joita näki harjoituksissa. Etenkin herrat Leisti ja Kinnunen olivat silloin varastaa koko shown. Mieleen tuli niitä kohtia missä mokia ja unohduksia vielä sattui tai kun näyttelijät improvisoivat yleisön riemuksi. Harjoituksiin vertailemalla pystyi seuraamaan olivatko nämä pari kohtausta vielä muuttuneet reilu viikon aikana.

Mikko Hänninen ja Tomi Alatalo / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Muita huomioita: Puhetyyliin oli selvästi kiinnitetty huomiota, koska se kuulosti luonnolliselta. Haluan ehdottomasti nähdä uudelleen! Moni asia meni varmasti ohi ja pystyisin tarkkailemaan enemmän yksityiskohtia. Täydentelen tätä sitten kun olen nähnyt uudelleen ja saanut ajatuksia enemmän järjestykseen!
Käsiohjelma erittäin kattava! Löytyy vertailuja Hamletin eri suomennoksille, teatteritalon historiaa, lyhyt esittely Shakespearesta ja luettelo hänen teoksistaan sekä kuvailua teatterista keskiajan Lontoossa.

Suosittelen ehdottomasti kaikille! Ei kannata vältellä sen takia että olisi Shakespearen tekstiä ja vanhahtavaa kieltä. Eeva-Liisa Mannerin käännös on hyvä ja kieli on nykyaikaisempaa. Hamlet on hieno teos, jossa käsitellään useita ja vaikeita asioita. Toteutus hieno. 

Olin katsomassa 21.2.2013 (ensi-ilta).

Esitys saa arvosanan:

3 kommenttia:

 1. Blogissani on sinulle Very Inspiring Blogger Award, joka haastaa sinut paljastamaan seitsemän faktaa itsestäsi. :)

  http://onenightintheatre.blogspot.fi/2013/06/very-inspiring-blogger-award.html

  VastaaPoista
 2. Terveisiä Tampereen Teatterin narikasta! :)

  Blogiasi tulee seurattua mielenkiinnolla varsinkin nyt kun joudun jättämään kahden vuoden taivallukseni Tampereen Teatterissa. Opiskellessa Seinäjoella on mukava kuulla Tampereen teatterien tarjonnasta arvosteluistasi :) Näinköhän saisi ikävän pysymään poissa. Itse odotan innolla Kurjia ja toivottavasti pääsisin sitä katsomaankin.

  Kiitos hienosta blogista!

  -illi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   Mukava kuulla että olet tykännyt blogistani! Tänään sain kirjoitettua Les Misérablesista arvostelua. Kirjoittelussa onkin ollut pitkä tauko erilaisten koulu- ja työkiireiden vuoksi. Ehkä nyt sitten syksyllä tulisi kirjoitettua enemmän... :)

   Poista