sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Taide (Tampereen Teatteri)

Taide (Tampereen Teatteri) 

Kirjoittanut: Yasmina Reza 
Suomennos: Arto af Hällström ja Inkeri Kivirikko 
Ohjaus: Tommi Auvinen 
Lavastus: Mikko Saastamoinen 
Puvut: Mari Pajula 
Rooleissa: Taneli Mäkelä, Esa Latva-Äijö ja Ville Majamaa 

Ensi-ilta: 31.1.2013 päänäyttämö 
Kesto: 1h 40min 
Muuta: ei väliaikaa 


Esa Latva-Äijö, Taneli Mäkelä ja Ville Majamaa / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri 

Taustatietoa esityksestä: Kertoo kolmesta ystävyksestä. Yasmina Reza on erittäin tunnettu näytelmäkirjailija Euroopassa ja Taide sai ilmestyessään suosiota. Sitä on esitetty jo yli 30 eri maassa. Ei sisällä kauheasti toimintaa vaan perustuu nokkelaan tekstiin. Tekstin keskipisteenä ystävyyssuhteet joihin taulu on tuonut hieman ryppyjä. Asiaa selvitellessä tulee myös vanhoja ongelmia esille.

Roolisuoritukset: Huikea kolmikko! Taneli Mäkelän Serge oli lavalla melkein koko ajan. Hän on ostanut taulun jota rakastaa yli kaiken. Serge vaikuttaa rauhalliselta ja fiksulta mieheltä. Loppussa myös aggressiivisuus tulee esiin. Hieno roolisuoritus! Esa Latva-Äijön Marc vaikuttaa olevan ongelmiin pääsyyllinen. Hänen mielestään Sergen ostama taulu on täysin arvoton. Parhaiten mieleen jäi nopeahko raivokohtaus näytelmän loppupuolella. Lopussa keskustelu kallistuu melkein niin että Marc on ollut uhri ja tunsi jääneensä taulun varjoon. Ville Majamaan Yvan oli sympatiaa herättävä hahmo. Hän oli kiltti ja oli samaa mieltä vähän kaikkien kanssa. Omia mielipiteitä ei juurikaan ollut, ainakaan alussa. Parhaiten mieleen jäi aivan mielettömän upea monologi jonka Ville veti täysin suvereenisti. En tiedä kauanko se kesti, mutta tekstiä tuli sellaisella vauhdilla että huh huh. Ensi-ilta yleisö palkitsi huikean monologin raikuvin aplodein.
Hahmot hyvin onnistuneita ja luonnollisia. Kaikilta upeaa eläytymistä tunteista toiseen! 

Lavastus ja puvut: Lavastus oli mukavan yksinkertainen ja hyvä. Tärkeimpänä elementtinä lavalla on iso taulu, joka on täysin valkoinen. Taulun ollessa lavalla se kerää paljon huomiota. Pääasiassa tapahtumat olivat Sergen kodissa, mutta pari kertaa käytiin myös Marcin ja Yvanin asunnossa. Paikat erotettiin tauluilla. Pysyi helposti kärryllä missä oltiin.
Puvut perusvarmat valinnat miehille.Vaihtoja ei oikeastaan ollut. Sopivat roolihahmoille. Ikä ja koulutustaso otettu huomioon. 

Erityisesti mieleen jäänyttä: Ensi-ilta tunnelma loistava! Tuttuja tuli bongailtua paljon. Joukosta löytyi myös Talle (http://teatterikarpanen.blogspot.fi/) ja Laura (http://onenightintheatre.blogspot.fi/) joiden kanssa tuli ajatuksia vaihdettua. 
Oli hauskaa katsella kun miehet tutkailivat taulua keskittyneesti kukin vuorollaan. Kuinka esimerkiksi Yvan pinnisteli yrittääkseen nähdä jotain.
Loppuratkaisu oli todella hyvä! Jossain kohtaa pelkäsin pahempaa ratkaisua, mutta onneksi pelkoni osottautui turhaksi. Loppu oli vaikuttava ja myöskin hauska! Serge tavallaan osoitti ystävyyden olevan tärkeämpää kuin kyseinen taulu.

Muita huomioita: Teksti on tosi nokkela ja hienosti kirjoitettu. Välillä tuntui että mitä enemmän näin jälkeen päin pohti keskusteluja ja niiden ajautumista uuteen suuntaan sitä sekavammaksi se meni. Koomisia piirteitä löytyi paljon! Pitäisi mennä katsomaan uudelleen niin ehkä saisi vielä enemmän irti! Kuitenkin erittäin hieno ja taiteellinen kokemus! Vaikka toimintaa ei paljoa olekaan niin silti on paljon pieniä mutta tärkeitä eleitä ja liikkeitä. Tekstiin kannattaa kuitenkin keskittyä! Vaikka väliaikaa ei ole niin silti jaksoi istua ja katsella keskittyneesti koko esityksen!
Voin suositella esitystä kaikille! Esitystä voi mennä katsomaan vaikka kaverin kanssa. Kokemusta on vaikea kuvailla niin suosittelen menemään itse katsomaan! Taidetta kerrakseen!

Olin katsomassa 31.1.2013 (ensi-ilta).

Esitys saa arvosanan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti