keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kreivitär Mariza (Tampereen Työväen Teatteri)

Kreivitär Mariza (Tampereen Työväen Teatteri) 

Libretto: Julius Brammer ja Alfred Grünwald 
Musiikki: Emmerich Kálmán 
Suomennos: Sauvo Puhtila ja Aukusti Simojoki 
Ohjaus ja koreografia: Markku Nenonen 
Kapellimestari: Kimmo Tullila / Aino Koskela 
Musiikin sovitus: Massimo Lambertini 
Pukusuunnittelu: Elina Vättö 
Lavastus: Teppo Järvinen 
Rooleissa: Kristiina Hakovirta, Pentti Hietanen / Jyrki Anttila, Jari Leppänen / Jouni Kokora, Helena Rängman / Johanna Lesonen, Heini Dahlroos, Tuukka Huttunen, Ilmari Saarelainen, Maija-Liisa Majanlahti 

Ensi-ilta: 31.10.2012 Suurella näyttämöllä 
Kesto: 2h 30min 

Kristiina Hakovirta / Kuva: Kati Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Taustatietoa esityksestä: Yksi maailman rakastetuimmista opereteista. Tarinasta löytyy romantiikkaa, tunteita, väärinkäsityksiä, juonittelua ja huumoria. Hyvillä näyttelijöillä varustettu operetti suurella näyttämöllä.

Roolisuoritukset: Näyttelijät eivät olleet minulle ennestään tuttuja, joten seurasin esitystä erilailla. Ainoastaan Pentti Hietanen oli tuttu ja koska olen hänen laulujaan kuunnellut oli odotukset korkealla hänen kohdallaan. Hietanen täytti odotukset ja taisi jopa ylittää ne. Tassilon roolissa oleva Pentti Hietanen ihastutti lauluäänellään ja luontevalla lavalla ololla. Hän osasi ottaa lavan ja yleisön haltuunsa. Pääosaa eli Kreivitär Marizaa näyttelevä Kristiina Hakovirta oli todella hyvä. Eleet sopivat täysin kreivittären arvoiselle naiselle ja lauluääni oli todella hyvä. Marizan ja Tassilon yhteiskohtaukset olivat parhaimmistoa. 
Ensimmäiset naurahdukset kuuluivat kun Populescua näytellyt Jari Leppänen astui lavalle. Hauska hahmo jolla oli hyviä repliikkejä. Toi huumoria mukaan esitykseen. Toinen todella hauska hahmo oli Zsupan, jota esitti Tuukka Huttunen. Mahtavia ilmeitä, naurahduksia ja liikkeitä! Näiden kahden herran lavalla oloa saattoi seurata hymyssä suin koko ajan. Muissa rooleissa olleet täyttivät hyvin roolinsa ja toivat kukin oman panoksensa esitykseen. 
Mukana oli paljon hyviä laulajia ja tanssijoita, koska tarina etenee paljon laulujen varassa. Tanssijoiden koreografia oli hyvin tehty. Päähahmoja esittäneet näyttelijät olivat todella hyviä! Pentti Hietanen valloitti sydämen upealla äänellään. 

Lavastus, puvut, musiikki: Lavastus pysyi lähes samana koko esityksen ajan. Valkoinen puutarhamainen lavastus sopi ihan hyvin tilanteisiin. Kiinnitin huomiota näkyvillä olevaan orkesteriin. Orkesteri oli lavan edessä yleisön nähtävillä. Alussa se hieman häiritsi, mutta toisaalta oli mukava nähdä orkesteri. Lopussa siihen ei enään kiinnittänyt niin paljoa huomiota. Suurella näyttämöllä oli hyvin tilaa tanssille. 
Puvut olivat hienot. Etenkin Marizan puvut sädehtivät katsomoon. Kimalletta oli niin etten meinannut saada silmiä irti punaisesta juhlamekosta. Pukujen ansiosta erotti hyvin mustalaiset, palvelijat ja arvovaltaiset henkilöt toisistaan. 
Musiikki oli hienoa ja orkesteri oli hyvin mukana. Yhtäkään kappaletta ei mieleeni erityisesti jäänyt, mutta hienoilta ne kuulostivat.   

Pentti Hietanen / Kuva: Jonne Renvall, Tampereen Työväen Teatteri

Erityisesti mieleenjäänyttä: Päähahmojen näyttelijät olivat esityksen parasta antia. Huumori, jota esiintyi repliikeissä sekä mm. Populescun ja Zsupanin hahmoissa. Loppua kohden esitys parani entisestään. Loppukohtaus oli hyvä ja ihana, koska rakastavaiset saivat toisensa.

Muita huomioita: Mielestäni alku lähti rullaamaan aika hitaasti. Mielenkiintoni kasvoi enemmän kun juoni alkoi tulla vahvemmin mukaan. Saattoi johtua siitä etten ihan hirveästi ole operetteja nähnyt. Kaikista laulun sanoista ei aina saanut selvää, mutta laulutaitoa kyllä oli. Aika kului nopeasti kun yhtäkkiä huomasin olevani jo väliajalla. Suosittelen esitystä etenkin operettien ystäville, Pentti Hietasen faneille ja muutenkin teatterista kiinnostuneille. 

Olin katsomassa 30.10.2012 (ennakko). 

Esitys saa arvosanan: 8+

4 kommenttia:

 1. Kiitos arvostelusta! Olen viime vuosina hurahtanut operetteihin enkä ole Marizaa vielä nähnyt, mutta ensi viikoksi on liput. :) Pentti Hietanen ei oikein ole minun juttuni, mutta tokihan herralle täytyy tilaisuus antaa. Hauskaa jos TTT:llä on saatu mukaan kunnolla kimallusta ja huumoria.

  VastaaPoista
 2. Oleppa hyvä! Yritin jotan järkevää saada aikaiseksi. En ole operetteja nähnyt melkein ollenkaan (muistaakseni) niin oli aika erilaista. Ensi viikolla voit sitten katsoa oliko mitään samaa mun mielipiteiden kanssa ;) Mä oon tykänny Hietasen lauluäänestä muutenkin ja yksi syy mennä katsomaan Kreivitär Marizaa oli juuri Hietanen. Tykkäsin kyllä hänen suorituksesta. Huumoria oli kyllä hauskasti mukana! :)

  VastaaPoista
 3. Mä olen menossa katsomaan tätä 8.11. ja taitanee olla elämäni eka operetti myös. Minun pääasiallinen syyni nähdä juuri tämä versio on Tuukka Huttunen...operettiroolissa! Halooooo!! :)

  VastaaPoista
 4. Aijaa! Luulen kans et oli eka operetti jonka näin. Tuukka Huttunen ei ollut entuudestaan tuttu nimi joten syy mennä katsomaan oli lähinnä Pentti Hietanen. Huttunen oli kyllä tosi hyvä! :)

  VastaaPoista