tiistai 23. lokakuuta 2012

Tuhkaa ja teräviä (Tampereen Teatteri)

Tuhkaa ja teräviä (Tampereen Teatteri)

Kirjoittanut: Bengt Ahlfors (Aska och akvavit)
Suomennos: Liisa Ryömä 
Ohjaus: Mikko Viherjuuri 
Lavastus: Marjatta Kuivasto 
Puvut: Maiju Veijalainen 
Rooleissa: Marjut Sariola, Tuija Piepponen, Elina Rintala, Elisa Piispanen, Kake Aunesneva, Matti Hakulinen, Arttu Ratinen

Ensi-ilta: 3.10.2012 päänäyttämöllä
Kesto: 2h 10min 


Tuija Piepponen ja Marjut Sariola / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Taustatietoa esityksestä: Kirjailija Bengt Ahlfors osaa kirjoittaa komedioita upeasti. Hänen aiemmasta tuotannostaan olen nähnyt Viimeisen Sikarin Tampereen Teatterissa. Joten odotin hyvää ja viihdyttävää komediaa. Tuhkaa ja teräviä näytelmän pääosassa on leskeksi jäänyt everstinna ja perheen pitkäaikainen siivooja. Mukana ovat myös aikuiset lapset ja ex-miniä sekä psykiatri ja mies everstinnan menneisyydestä.

Roolisuoritukset: Marjut Sariola ja Tuija Piepponen olivat mahtava pari pääosissa! Heidän keskustelunsa olivat viihdyttäviä kuunnella ja katsella. Yksinpuhelut olivat välillä pitkiä, mutta silti ne eivät menneet tylsiksi. Marjut Sariolan leskieverstinna Vera Malmgren oli hauska ja energinen hahmo. Hänen yksinpuhelunsa uurnalle olivat hauskoja. Sariola onnistui esittämään uskottavasti juuri leskeksi jäänyttä everstinnaa. Tuija Piepposen siivooja Kirsti Lindholm oli mukava ja hauska hahmo. Hän hoiti ahkerasti siivousta. Piepponen oli erittäin hyvä roolissaan. Sariolaa ja Piepposta ei voi kun kehua suorituksistaan tässä esityksessä.
Everstinnan toista lasta Annikaa, joka on moninkertainen äiti, esitti Elisa Piispanen. Annika oli huolissaan äidistään ja se tuli selkeästi ilmi. Toinen lapsi Robert oli työtön arkkitehti ja hänen roolissaan oli Arttu Ratinen. Heidän mukanaan pyöri ex-miniä Ester Mickelson jota esitti Elina Rintala. Hän oli vahvasti mukana omien mielipiteiden kanssa ja oli isossa roolissa järjestämässä psykologin käyntiä everstinnan luona. Psykologin roolissa oli Matti Hakulinen. Kake Aunesneva esitti tyylikästä miestä menneisyydestä, joka ilmestyy kaiken tohinan keskelle. Pienemmissä rooleissa olleet näyttelijät tekivät myös hyvät roolisuoritukset antaen päätähtien loistaa.

Marjut Sariola ja Kake Aunesneva / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Lavastus, puvut: Lavastus kuvasi hyvin hienostuneen perheen kotia. Suursiivous oli toteutettu hyvin niin, että vasta lopussa kalusteet pääsivät niiden oikeille paikoille. Isot ikkunat ja niiden näkymät olivat hienot! 
Puvustus onnistunut ja sopi tilanteisiin. Everstinna oli puettu tyylikkäästi ja etenkin punainen sopi hänelle hyvin. Siivoojalla oli siivoukseen sopiva, mutta siisti asuste joka oli värisävyiltään erilainen kuin everstinnan vaatteet.

Erityisesti mieleenjäänyttä: Hienosti rakennettu komedia, jossa erityisesti Sariola ja Piepponen ihastuttivat! Dialogit everstinnan ja siivoojan välillä olivat parhaimmistoa. Kommellukset ja erehdykset, joita tarinan aikana sattui olivat hauskoja ja hyviä. Uurna oli hauskasti otettu esitykseen mukaan!

Muita huomioita: Itselle tilanne leskeksi jääneestä everstinnasta ei ole kovin ajankohtainen, mutta kuulin monen iäkkäämmän ihmisen naureskelevan tunnistaessaan tuttuja piirteitä joko omalta kohdalta tai kaverilta. Tai kun he kuvittelivat kävisikö heillekin näin. Ensi-illassa esitys ainakin upposi yleisöön todella hyvin!
Tykkäsin seurata taitavien näyttelijöiden työtä. Tarina on kuitenkin niin hauska ja taidolla tehty, että mielenkiinto pysyi yllä koko ajan. Voin suositella esitystä kaikille!

Olin katsomassa 3.10.2012 (ensi-ilta).

Esitys saa arvosanan: 9-

Marjut Sariola ja Tuija Piepponen / Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti